Wat is kweekvlees en meer

Op deze pagina vind je alle informatie over kweekvlees. Gebruik onderstaande inhoudsopgave om snel te scrollen.

Wat is Kweekvlees?

Kweekvlees in een schaaltje
Cultured meat in een schaaltje..

Kweekvlees is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren. Kweekvlees wordt ook wel in-vitrovlees of laboratoriumvlees genoemd.

Het kan een alternatief zijn voor vlees en daarmee een bijdrage leveren aan de overgang naar duurzame eiwitten. Voordat kweekvlees op de markt gebracht mag worden, moet de veiligheid wel gegarandeerd zijn, zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De kweeksteak bestaat uit verschillende weefseltypes. Bioreactoren om het vlees op grote schaal te produceren, zijn er nog niet.

Waarvan is kweekvlees gemaakt?

Cellen van levende dieren. Bij kweekvlees worden stamcellen van dieren uit bijvoorbeeld de billen van runderen geprikt. In een laboratorium wordt het vlees vervolgens ontwikkeld. Dat kan met behulp van serum uit kalfjes, en dat stuit op weerstand bij onder meer politieke partijen. Wetenschappers werken nu ook aan plantaardige eiwitten om het kweekvlees mee te voeden. (bron: NVWA en Universiteit Maastricht)

Hoe duur is kweekvlees?

Aan de eerste hamburger hing een prijskaartje van maar liefst 250.000 euro. “Volgens berekeningen zal bij volledige opschaling van de productie, met de technologie die we nu hebben, de prijs per kilo kweekvlees neerkomen op zestig euro”, zegt fysioloog Mark Post van de Universiteit Maastricht.

Waarom is kweekvlees beter dan gewoon vlees?

Vanwege het klimaat, grondstoffen en het dierenwelzijn. De uitstoot van koeien en andere dieren is goed voor bijna 15 procent van alle broeikasgassen wereldwijd. Voor iedere biefstuk is 15.000 liter water nodig. Dan zijn er de dierziekten. In Roemenië moesten 140.000 varkens geruimd worden vanwege de varkenspest. Men behandelt dieren bovendien op een bedenkelijke manier. Ook al zitten we in de top van de wereld wat betreft de omstandigheden van het vee, toch zijn er om de haverklap schandalen. Bijvoorbeeld paardenvlees dat als rundvlees verkocht wordt. Tel daarbij op dat kweekvlees veiliger is. Je kunt het in een stabiele en gecontroleerde omgeving creëren. Ook kun je extra voedingsstoffen of eiwitten aan het vlees toevoegen.

Waarom is kweekvlees duurder dan gewoon vlees?

Kweekvlees is momenteel nog duurder dan gewoon vlees omdat het nog niet op grote schaal geproduceerd wordt en kan worden. De verwachting is wel dat op termijn de prijs zelfs lager kan worden dan gewoon vlees.. maar dit zal nog zeker tot 2025+ duren.

Is kweekvlees vegetarisch?

Nee. Hoewel kweekvlees de levens van miljarden dieren kan redden, is het nog steeds niet vegetarisch of veganistisch en zeker niet vrij van dierenleed. Kweekvlees wordt gemaakt door cellen weg te nemen uit een levend dier en die op te kweken in een laboratorium.

Is laboratoriumvlees gezond?

In principe is kweekvlees hetzelfde als gewoon vlees, dus het is ‘even gezond’. Het is zelfs gezonder, want het heeft geen modificaties of manipulatie nodig.

Een belangrijk verschil is dat we kunnen kiezen om alleen cellen van het gezondste deel van een dier te kweken, zonder vettere en ongezondere stukken vlees over te houden zoals bij de slacht van een dier gebeurt. Daarnaast bevat kweekvlees geen antibiotica of andere medicijnen. Daarnaast helpt het feit dat er dan geen antibiotica meer nodig is voor het produceren van vlees ook om het gevaar van resistente bacteriën tegen te gaan. Verder is kweekvlees een stuk schoner en hygiënischer waardoor het risico op voedselvergiftiging sterk verminderd wordt. Ook bacteriën en ziektes die nu nog in veel vlees voorkomen zijn met kweekvlees makkelijk te vermijden.

Is in-vitrovlees de toekomst?

Ja, de verwachting is dat iedereen in de toekomst kweekvlees eet.

Gangbare veehouderij doet een te groot beroep op water en land. Voor een kilo vlees moet er zo’n 25 kilo voedsel in een koe. De sector is verantwoordelijk voor 14 tot 18 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

De mogelijke voordelen van kweekvlees zijn allemaal hoogst interessant voor China. Het noorden van China heeft te maken met snel zakkende grondwaterpeilen door landbouw voor vleesproductie, en kweekvlees belooft 96% minder waterverbruik. China moet grote hoeveelheden veevoeder importeren omdat er niet genoeg vruchtbaar land voor handen is, en kweekvlees belooft 99% minder landverbruik. Ook het steeds groter wordende mestprobleem en daaraan verwante vervuiling kan deels opgelost worden. Daarnaast kan het gebruik van antibiotica sterk verminderd worden, belangrijk voor China omdat het voorop loopt met antimicrobiële resistentie.

Burger uit een lab, zo wordt het gemaakt

Kweekvlees in het Engels

In het Engels noem je het cultured meat, cultivated meat of in-vitro meat.

Is kweekvlees al te koop?

Nee, momenteel is het nog niet te koop en de verwachting is dat dit ook nog zo’n 2-3 jaar op zich laat wachten. Waarschijnlijk kunnen we rond 2023 het eerste kweekvlees in de supermarkt kopen.

Bij Memphis Meats in Silicon Valley denken ze de eerste commercieel competitieve kweekvlees producten al in 2021 op de markt kunnen brengen. Er zijn ook andere bedrijven bezig met zuivelproducten en eieren, en vis behoort ook tot de mogelijkheden.

Investeringsmogelijkheden

Op dit moment zijn er (voor zover ik weet) nog geen bedrijven die beursgenoteerd zijn bezig met cultured meat. Maar als straks de eerste bedrijven naar de beurs gaan, dan kun je er vanuit gaan dat dit een gigantische groeimarkt wordt de komende jaren. Daarom hou ik het ook in de gaten, want dit soort markten kunnen de manier hoe wij vlees eten en met dieren omgaan enorm veranderen. Dat vind ik een goede ontwikkeling.

De bedrijven die zich bezighouden met gekweekt vlees heb ik op aparte pagina’s op deze website beschrijven. Dit is een work-in-progress, maar ik probeer dit zo snel mogelijk up-to-date te brengen. Bekijk onder andere deze pagina eens.

Samenvatting
Artikel naam
Alles over Kweekvlees
Beschrijving
In dit artikel schrijf ik wat kweekvlees is, waar het van gemaakt is en of het vegetarisch is.
Auteur

Plaats een reactie